Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kruche paluszki z kminkiem

Autor
A A A
  • Kruche paluszki z kminkiem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Kruche paluszki z kminkiem - składniki:
Kruche paluszki z kminkiem - sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj ze szczyptą cukru pudru i soli. Dodaj masło w kawałku i nożem posiekaj składniki, aż się połączą. Następnie dodaj żółtko, rozetrzyj palcami i ręcznie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 6 mm, pokrój w cienkie paski i zwiń w paluszki długości około 10 cm. Paluszki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem, oprósz solą i posyp kminkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 10 minut.

Informacje o Kruche paluszki z kminkiem

  • Zimowa kuchnia pachnie przyprawami

    Zimowa kuchnia pachnie przyprawami

    ;zaprzyjaźnić się" z tym smakiem. Warto spróbować, bo kminek jest zdrowy! Kruche paluszki z kminkiem 150 g mąki pszennej 100 g masła szczypta cukru pudru 1 żółtko 1 jajko do posmarowania 50 g kminku sól Mąkę wymieszaj ze szczyptą cukru pudru i soli. Dodaj masło w kawałku i nożem posiekaj składniki