Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka z kaczki

Autor
A A A
  • Galaretka z kaczki

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Galaretka z kaczki - składniki:
Galaretka z kaczki - sposób przygotowania: przepis na 6 porcji Do garnka włóż mięso, obrane jarzyny z czosnkiem, liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej 1/2 l wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 2 godziny (w szybkowarze ok. 30 minut). Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Po tym czasie ostrożnie oddziel wywar od mięsa i warzyw, dodaj do niego namoczoną i odciśniętą żelatynę, wymieszaj i mocno dopraw wywar solą, pieprzem i majerankiem. Mięso oddziel od kości, porwij na włókna i dodaj do wywaru. Raz jeszcze spróbuj wywaru i w razie potrzeby ponownie dopraw. Przełóż galaretkę do formy, aby stężała. Przed podaniem lekko podgrzej konfiturę jarzębinową, by się rozpuściła, i wyłóż na dno talerza. Na tym układaj porcje galaretki.

Informacje o Galaretka z kaczki

  • Galarety na Wielkanoc - z mięsem, rybą, warzywami

    Galarety na Wielkanoc - z mięsem, rybą, warzywami

    kaczkę możesz podać również w postaci galarety. Zamiast konfitury jarzębinowej, można wykorzystać do niej żurawinę lub borówkę ze słoiczka. Galaretka z kaczki (na 6 porcji ) 3 kacze udka bez skóry 1 pietruszka 1 laska selera naciowego 1 marchew 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 4 listki żelatyny liść