Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kurczak z sosem tymiankowym
Kurczak z sosem tymiankowym - składniki:
Kurczak z sosem tymiankowym - sposób przygotowania:
Filet ze skórą umyj, oczyść, dopraw solą, pierzem, zamarynuj w posiekanym ząbku czosnku i listkach tymianku i odstaw na 40 minut.
Przygotuj sos: do rondla przelej wywary, dodaj gałązki tymianku, zagotuj i na średnim ogniu zredukuj płyn o połowę. Od czasu do czasu zbieraj z wierzchu szumowiny. Na patelni rozpuść masło i podgrzewaj je, aż nabierze karmelowego koloru (uważaj, bo łatwo jest masło spalić). Odlej 1 łyżkę masła, użyjesz go za chwilę do przygotowania purée. Pozostałe masło dodaj do zredukowanego wywaru i dopraw octem winnym do smaku.
Przygotuj purée: selera obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. W rondlu zeszklij na oliwie drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj seler, zalej wywarem i duś, aż seler zmięknie, a płyn się zredukuje. Następnie dodaj mleko, zagotuj i zdejmij z ognia. Całość ostrożnie zmiksuj, dodaj masło, ocet, dopraw chili i solą.
Przygotuj kurczaka: na patelni rozgrzej oliwę i ułóż filet kurczaka skórką do dołu. Smaż, aż skórka będzie złocista. Odwróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Następnie przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 8 minut.
Przygotuj pietruszkę: warzywa przekrój wzdłuż na ćwiartki, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i miodem i wymieszaj. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 35-40 minut, aż pietruszka będzie złocista.
- 170 g piersi kurczaka (2 sztuki)
- 2 gałązki tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- Sos tymiankowy:
- 500 ml wywaru z kurczaka
- 500 ml wywaru cielęcego
- 2 gałązki tymianku
- 200 g masła
- biały ocet winny
- purée:
- 1/2 kg korzenia selera
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml wywaru warzywnego
- 100 ml mleka
- 10 ml brązowego masła
- pół łyżeczki białego octu winnego
- oliwa
- chili w proszku
- sól
- karmelizowana pietruszka:
- 4 pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki