Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z sosem tymiankowym

Autor
A A A
  • Kurczak z sosem tymiankowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Kurczak z sosem tymiankowym - składniki:
Kurczak z sosem tymiankowym - sposób przygotowania: Filet ze skórą umyj, oczyść, dopraw solą, pierzem, zamarynuj w posiekanym ząbku czosnku i listkach tymianku i odstaw na 40 minut. Przygotuj sos: do rondla przelej wywary, dodaj gałązki tymianku, zagotuj i na średnim ogniu zredukuj płyn o połowę. Od czasu do czasu zbieraj z wierzchu szumowiny. Na patelni rozpuść masło i podgrzewaj je, aż nabierze karmelowego koloru (uważaj, bo łatwo jest masło spalić). Odlej 1 łyżkę masła, użyjesz go za chwilę do przygotowania purée. Pozostałe masło dodaj do zredukowanego wywaru i dopraw octem winnym do smaku. Przygotuj purée: selera obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. W rondlu zeszklij na oliwie drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj seler, zalej wywarem i duś, aż seler zmięknie, a płyn się zredukuje. Następnie dodaj mleko, zagotuj i zdejmij z ognia. Całość ostrożnie zmiksuj, dodaj masło, ocet, dopraw chili i solą. Przygotuj kurczaka: na patelni rozgrzej oliwę i ułóż filet kurczaka skórką do dołu. Smaż, aż skórka będzie złocista. Odwróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Następnie przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 8 minut. Przygotuj pietruszkę: warzywa przekrój wzdłuż na ćwiartki, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i miodem i wymieszaj. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 35-40 minut, aż pietruszka będzie złocista.