Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta cytrynowa

Autor
A A A
  • Tarta cytrynowa

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarta cytrynowa - składniki:
  • ciasto:
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła 82 proc. tłuszczu
  • 300 g maki typ 450
  • 1 jajo
  • farsz:
  • 230 ml soku z cytryn
  • 200 ml śmietany 36 proc.
  • 200 g zwykłego cukru
  • 6 całych jaj
Tarta cytrynowa - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: w misce rozetrzyj palcami posiekane zimne masło z mąką i cukrem pudrem, aż masa będzie przypominać mokry piasek. Do mieszanki dodaj całe jajko i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy (lub blacie) i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 21 cm. Dno nakłuj widelcem i ponownie wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysyp ciężarkami (lub suchą fasolą) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C . Piecz z obciążeniem około 20 minut, aż ciasto będzie jasno-złociste. Następnie wyjmij formę z pieca, delikatnie zdejmij papier z obciążeniem i odstaw do przestudzenia. Przygotuj farsz: jajka ubij z cukrem na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i sok z cytryny. Ubijaj dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw na chwilę, żeby ?odpoczęła?, a następnie usuń z wierzchu pianę. Masę cytrynową ostrożnie wylej na podpieczone ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110°C C na 25 minut.
Mini tarty dla każdego

Informacje o Tarta cytrynowa

  • Menu dnia z wiosennymi warzywami

    Menu dnia z wiosennymi warzywami

    ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Kremowa i na puszystym spodzie. Lekkie i orzeźwiające zakończenie obiadu. Zobacz przepis Tomasza Dekera na tartę cytrynową Emile Henry FLAME Forma na tarte kilo NA4 Lurch FlexiForm forma na tarte Sprawdź ceny ? Sprawdź

  • Menu dnia z ziołową rybą

    Menu dnia z ziołową rybą

    tartę cytrynową AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... Pavoni FRT052MRAS.2 Sagaform 5016364 Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info

  • Virgin Mobile Apetyt na miasto rozbudzi apetyt Polaków!

    Virgin Mobile Apetyt na miasto rozbudzi apetyt Polaków!

    , Showroom.pl oraz Zomato. W tej edycji szefowie kuchni zaserwowali nam dużo nowości. W menu festiwalowym możemy znaleźć między innymi pieczoną kaczkę podaną z karmelizowanym jabłkiem i sosem Marshalla, tartę cytrynową na jadalnej ziemi z owocami czy policzki z jelenia duszone w sosie

  • Cytrynowe delicje

    Cytrynowe delicje

    ). Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj plasterkami jabłka. Tarta cytrynowa z bezą Składniki: Na ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 125 g zimnego masła 1 łyżeczka cukru 1 żółtko Na krem cytrynowy: 2 duże cytryny, dokładnie umyte i osuszone 4 żółtka 125 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 75

  • Jak młody bób

    Jak młody bób

    serwuje kuchnię autorską w nowym lokalu Opasły Tom PIW-u, również w Warszawie. Często mówi o sobie: slow foodowiec - lubi dania z niewielu składników, regionalne i sezonowe. Unika fusion. Nie potrafi sobie odmówić koziego sera, kaczki, tarty cytrynowej oraz zup rybnych. Ma słabość do literatury dziecięcej.

  • Tarty na okrągło

    Tarty na okrągło

    , odstaw do ostudzenia. Tarta cytrynowa z bezą Składniki: Na ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 125 g zimnego masła 1 łyżeczka cukru 1 żółtko Na krem cytrynowy: 2 duże cytryny, dokładnie umyte i osuszone 4 żółtka 125 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 75 g stopionego masła 200 ml wody na bezę: 5

  • Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie

    Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie

    identyczny sposób można przygotować inne ryby, świetnie nadaje się np. panga, sola, ryba maślana, filet z sandacza oraz - ale to kosztowna przyjemność - świeży tuńczyk. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Tarta cytrynowa, to specjalność kuchni francuskiej. Nie dość, że jest smaczna, to jeszcze świetnie prezentuje

  • Smaki Nigela Slatera

    Smaki Nigela Slatera

    nie byłyby rozgotowane, dobrze doprawione. Niby to samo, a inaczej. Czy masz jakiegoś kulinarnego "św Graala", danie, które próbujesz przygotować, ale nie wychodzi tak, jakbyś chciał" ?   To tarta cytrynowa z