Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Baba ponczowa

Autor
A A A
  • Baba ponczowa

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Baba ponczowa - składniki:
Baba ponczowa - sposób przygotowania: Oddziel żółtka od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dorzuć skórkę z cytryny i nie przerywając ucierania, dodaj pojedynczo żółtka. Następnie stopniowo dodaj mąkę, a potem śmietanę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka. Masę przełóż do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź. Przygotuj poncz: w przegotowanej wodzie (50 ml) rozpuść cukier, dodaj sok z cytryny i rum, wymieszaj i ostudź. Babkę przed podaniem polej ponczem. Rada: zamiast skórki otartej z cytryny i soku z cytryny możesz użyć pomarańczy - wówczas również wodę zastąp sokiem pomarańczowym.

Informacje o Baba ponczowa

  • Uciekałem przed kaszanką

    Uciekałem przed kaszanką

    ponczowa. W tej potrawie starałem się połączyć na jednym talerzu portugalską tradycję kulinarną z polską (polską babę ponczową podałem z portugalskim sosem z pigwy, ananasem i kremem). W ponczu skojarzyłem cierpki smak zielonej herbaty ze słodkim portugalskim winem. Okazało się, że właśnie baba zdecydowała