Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik z rosą

Autor
A A A
  • Sernik z rosą

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Sernik z rosą - składniki:
  • ciasto:
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g (1/2 kostki) zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 60 ml (3 łyżki) śmietany 18-22 proc.
  • masa serowa:
  • 1 kg białego sera twarogowego
  • 6 jajek
  • 100 g (1/2 kostki) masła
  • 280 g (200+80) cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 50 g miękkich rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej
Sernik z rosą - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: nożem posiekaj masło z mąką. Dodaj jajko i energicznie zagnieć ciasto. Następnie dodaj cukier puder i śmietanę. Szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie za twarde, dodaj odrobinę śmietany, jeśli za miękkie - dosyp mąki. Uformuj kulę, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i połóż na spód dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Wstaw do lodówki.
Przygotuj masę: masło utrzyj ze 100 g cukru na puszystą masę. Z 4 żółtek i kolejnych 100 g cukru ukręć kogel-mogel i dodaj do masła. Nie przerywając ucierania, dodaj esencję waniliową, a następnie po 2-3 łyżki sera. Mleko wymieszaj z budyniem i dodaj do masy serowej, wymieszaj - już nie ucieraj. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową oraz pianę ubitą z dwóch białek. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do formy z ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około godziny. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni, zmniejsz temperaturę pieczenia. Pozostałe białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem. Pianę wyłóż na gorący sernik. Zwiększ temperaturę do 210 st. C i piecz sernik kolejne 10-15 minut.

Sernik z rosą


Sernik z rosą to klasyka gatunku. To deser, który warto przygotować na bardziej uroczystą okazję - nie jest trudny, ale efekt, który uzyskujemy na koniec wart jest zachodu - ten efekt to 'rosa', która pojawia się po upieczeniu. Te złote kropelki to cukier z bezowej pianki, który karmelizuje się, kiedy deser stygnie.
Na spód sernika przygotowujemy kruche ciasto. Jest parę ważnych zasad, których przestrzeganie pomoże nam uzyskać właściwą kruchość ciasta, należy do nich m.in. przesianie mąki oraz dodanie cukru pudru (cukier w kryształkach może się nie rozpuścić). Do ciasta dodajemy żółtka surowe lub ugotowane (te ostatnie należy zetrzeć na tarce). I przede wszystkim - ciasta kruchego nie można zagniatać zbyt długo - ma mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłońmi, w przeciwnym razie wyjdzie twarde.
Sernik z rosą jest dość kaloryczny - jedna porcja to ok. 300 kcal
Więcej porad, dotyczących pieczenia sernika: Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy
Szybki sernik z sekretnym składnikiem