Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Strucla z jabłkami

Autor
A A A
  • Strucla z jabłkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Strucla z jabłkami - składniki:
Strucla z jabłkami - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: podgrzej mleko, wymieszaj z łyżką cukru, rozkruszonymi drożdżami i 2-3 łyżkami mąki. Odstaw, żeby drożdże zaczęły pracować. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Z pozostałej przesianej mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dołek. Wlej do niego wyrośnięty odczyn, wymieszaj, a następnie dodaj kogel-mogel. Wyrób ciasto, a na koniec dodaj rozpuszczone masło i sól. Dokładnie i długo wyrabiaj ciasto - powinno odchodzić od ręki. Jeśli używasz miksera, na powierzchni ciasta powinny powstawać pęcherzyki powietrza. Przełóż do miski, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (1-1,5 godziny). Przygotuj nadzienie: żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Jabłka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka, dodaj cukier i przesmażaj ok. 5 minut. Żelatynę odsącz z wody, dodaj do jabłek i wymieszaj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, a następnie na lnianej ściereczce cienko rozwałkuj je w prostokąt. Rozłóż na nim usmażone jabłka - zachowaj ok. 1,5 cm wolnych brzegów. Delikatnie, wspomagając się ściereczką, zwiń całość w roladę. Ostrożnie przełóż struclę spojeniem ciasta do dołu na wyłożoną papierem do pieczenia i lekko natłuszczoną blachę. Odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Żółtko wymieszaj z 4 łyżkami wody i pędzelkiem posmaruj wierzch strucli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 40 minut. Wyjmij i ostudź. Przygotuj lukier, mieszając wszystkie jego składniki, i udekoruj nim struclę. Rada: do jabłek możesz dodać cynamon i goździki, wtedy strucla będzie bardziej aromatyczna.