Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rogaliki z nadzieniem

Autor
A A A
  • Rogaliki z nadzieniem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Rogaliki z nadzieniem - składniki:
Rogaliki z nadzieniem - sposób przygotowania: przepis na 30 szt. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, sól, żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko gęste ciasto i włóż do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na pół, jedną część schowaj do lodówki, a drugą rozwałkuj. Podziel ciasto na kwadraty o boku ok. 5 cm. Każdy przetnij na pół po przekątnej, tak by powstał trójkąt równoramienny. Nabierz około ćwierć łyżeczki dżemu, połóż na brzegu przy najdłuższym boku i zroluj rogalik, zakręcając jego boki lekko do środka w półksiężyc. Wyłóż na blachę posmarowaną masłem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut. Do czterech łyżek cukru pudru dodaj sok oraz posiekaną skórkę z cytryny i smaruj rogaliki po ostygnięciu.

Informacje o Rogaliki z nadzieniem

  • Menu dnia

    Menu dnia

    ? Wystarczy dodać nutkę orientu. Sprawdź jak. Przeczytaj przepis na tureckie kotlety mielone Na deser błyskawiczne rogaliki z dżemem!   Rogaliki z nadzieniem 250 g mąki 200 g masła 60 g cukru pudru + 4 łyżki sok i skórka z 1/2 cytryny 2 żółtka szczypta soli 1 łyżka gęstej śmietany 1/2 szklanki