Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miękkie pierniczki orzechowe

Autor
A A A
  • Miękkie pierniczki orzechowe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Miękkie pierniczki orzechowe - składniki:
Miękkie pierniczki orzechowe - sposób przygotowania: Orzechy laskowe i płatki migdałowe zmiksuj na proszek lub zmiel w maszynce. W dużej misce wymieszaj mąkę z orzechami, kakao, cynamonem, imbirem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Miękkie masło lub margarynę ubij mikserem z cukrem i miodem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodaj stopniowo po jajku. Zmniejsz obroty miksera i porcjami wsypuj przygotowaną mąkę z przyprawami. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową. Wilgotną dłonią formuj z masy kulki i układaj je, lekko spłaszczając, na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15 min, a następnie wystudź. Ostudzone pierniczki możesz polukrować lub oblać polewą czekoladową. Rada: cynamon, imbir i goździki możesz zastąpić gotową mieszanką do pierników.
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba