Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki czekoladowe z pomarańczową galaretką

Autor
A A A
  • Tartaletki czekoladowe z pomarańczową galaretką

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tartaletki czekoladowe z pomarańczową galaretką - składniki:
Tartaletki czekoladowe z pomarańczową galaretką - sposób przygotowania: przepis na 8 sztuk Przesiej mąkę na stolnicę, wsyp cukier i dodaj masło. Posiekaj masło nożem, równocześnie je mieszając. Dodaj jajko, mieszaj, siekając, aż składniki zaczną się łączyć. Dokończ zagniatanie ciasta ręką, następnie zawiń je w przezroczystą folię i włóż do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozłóż je na stolnicy, przykryj folią i lekko rozwałkuj. Filiżanką lub metalowym pierścieniem wykrawaj z ciasta kółka o rozmiarze mniej więcej odpowiadającym foremce wraz z bokami. Włóż wycięte ciasto do foremek posmarowanych masłem, przygniataj dłońmi i nakłuj widelcem kilka razy dno. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 15 minut. Wyjmij i ostudź ciastka. Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Zostaw trochę wiórków czekoladowych do przybrania, a pozostałe roztop w kąpieli wodnej. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją, schłodź aż do momentu, kiedy zacznie tężeć. Po ostudzeniu tartaletek skrop ich dno kilkoma kropelkami rumu, włóż po jednej łyżce dżemu, zalej tężejącą galaretką i wypełnij czekoladą. Ozdabiaj wiórkami czekolady i skórką pomarańczową lub kroplą białej roztopionej czekolady zmieszanej z 2 łyżkami kremówki.
Mini tarty dla każdego