Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem
Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - składniki:
Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem - sposób przygotowania:
Przygotuj farsz: kapustę i wypłukane grzyby włóż do garnka, zalej wodą i duś, aż będą miękkie. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę, grzyby i kapustę. Całość dopraw solą, pieprzem, a następnie ostudź.
Rybę umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto: drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj cukier i 5 łyżek mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie pozostałą mąkę przesiej, dodaj zaczyn, jajko i szczyptę soli, na koniec dolej olej. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, cienko je rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy około 10 cm, posmaruj je roztrzepanym jajkiem, nałóż po porcji kapuścianego farszu i kawałku dorsza. Zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odległości, bo podczas pieczenia pierogi będą rosły. Odstaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Po tym czasie wierzch pierogów posmaruj rozbełtanym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15-17 minut na złocisty kolor.
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 łyżka cukru
- sól
- 1/3 szklanki (85 ml) oleju
- farsz:
- 200 g kiszonej kapusty
- 5 g suszonych grzybów
- 1 biała cebula
- 4 łyżki masła
- 1 filet (ok 350 g) z dorsza
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- czarny pieprz
- 1 jajko do smarowania
4 sposoby na zawijanie pierogów
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki