Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierogi z sandaczem
Pierogi z sandaczem - składniki:
Pierogi z sandaczem - sposób przygotowania:
Przygotuj farsz: włoszczyznę obierz, umyj, pokrój, wrzuć do garnka, zalej 2 litrami wody, winem, dodaj przyprawy, i gotuj 30 min na małym ogniu. Po tym czasie odcedź warzywa (możesz je użyć do przygotowania sałatki jarzynowej), a do wywaru włóż umyte i oczyszczone ze skóry filety. Podgrzewaj rybę około 30 minut, a następnie wyjmij ją, osusz, posiekaj i wymieszaj z posiekaną i podsmażoną na maśle cebulą. Gotowy farsz dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę. W środku zrób zagłębienie, dodaj żółtka, olej, i powoli dolewaj ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto, a gdy będzie elastyczne, cienko je rozwałkuj i wykrój szklanką krążki. Na krążki nakładaj porcję farszu i starannie zlepiaj brzegi ciasta, formując pierogi.
W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, całość zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze około 2 minut, a następnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj polane rozpuszczonym masłem.
- ciasto:
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
- 3 żółtka 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
- farsz:
- 2 filety z sandacza (ok. ile g) 1 pęczek włoszczyzny
- 1/2 szklanki (125 ml) białego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sandacz z kurkami, bobem i palonym masłem [Gotuj z Melanią]
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki