Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kluski z makiem

Autor
A A A
  • Kluski z makiem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Kluski z makiem - składniki:
  • 1/2 opakowania (250 g) makaronu jajecznego
  • grube taśmy
  • lub łazanki
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała puszka masy makowej
  • 2 łyżki miodu
  • sól
Kluski z makiem - sposób przygotowania: To najprostsza i najszybsza wersja tej potrawy. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź i dodaj masło. Na dużej patelni rozpuść miód, dodaj masę makową i wymieszaj. Kiedy masa się trochę podgrzeje, dodaj makaron i ponownie wymieszaj. Podawaj na ciepło. Rada: do masy makowej możesz dodać namoczone we wrzątku rodzynki i ewentualnie inne bakalie, jeśli gotowa masa ma ich za mało.
Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Informacje o Kluski z makiem

  • Wszystkiego najsłodszego

    Wszystkiego najsłodszego

    Tymczasem na drugim końcu świata, w Japonii Boże Narodzenie celebrowane jest tylko przez chrześcijan stanowiących niewielki procent ludności Wysp Japońskich. Obecnie jednak wszystkie duże miasta w Kraju Kwitnącej Wiśni przyozdobione są podobnie do stolic europejskich, a Boże Nar

  • Makowiec z polewą

    Makowiec z polewą

    Świąteczny makowiec Ciasto: 30g drożdży 250ml mleka 200g Cukru DIAMANT 500g mąki 2 jajka (osobno białka i żółtka) 80 g masła szczypta soli 800g masy makowej Polewa: 250g Cukru do polew DIAMANT 25ml zimnej wody lub soku z cytry

  • Wielki Gościniec Litewski - reaktywacja

    Wielki Gościniec Litewski - reaktywacja

    Na planie zdjęciowym, jak zwykle, prace wre od bardzo bladego o tej porze roku świtu. Jednak mimo burego koszmaru za oknem, ekipie "Rancza" ślina cieknie brodą do samych kolan, a miłe podniecenie narasta, jak tylko wtedy, kiedy na stołach pojawiają się dania niezwykłe.

  • Święta regionalnie - wyniki konkursu

    Święta regionalnie - wyniki konkursu

    ; Justyna L. za przepis - "Świąteczny strudel makowy" tradycyjny w woj. lubuskim Miejsce 2: Agata M. za przepis - Śląskie Makówki - odpowiednik Wielkopolskich klusek z makiem Miejsce 3: Aleksandra S. za przepis - Jabłka pieczone z powidłami śliwkowymi i bakaliami, oblane w karmel Wyróżnienia

  • Grzybowa i barszcz na jednym stole

    Grzybowa i barszcz na jednym stole

    z kolei "lud przy wieczerzy wigilijnej spożywa najczęściej kluski z makiem, zamożniejsi jadają rybę; gdzie bywa więcej dań, tam jest też zupa z piwa, bułeczki, kapusta z grzybami suszonymi, śledź, ryba, pierogi, czasem ser". Górale na Podhalu jedzą w ten specjalny wieczór kluski z

  • Gazetka Biedronka, poniedziałek 17.12.2018 - do Wigilii już tylko tydzień, więc ceny mocno obniżone

    Gazetka Biedronka, poniedziałek 17.12.2018 - do Wigilii już tylko tydzień, więc ceny mocno obniżone

    ważna od 17.12 do środy - najlepsze na koniec Tak jak pisaliśmy na początku, w gazetce jest sporo promocji na produkty do samodzielnego przygotowania potraw, w tym słodyczy. Zachęcamy was do przygotowania klusek z makiem, makowca, sernika czy kutii, zamiast kupowania czekoladek, czekolad, cukierków

  • Smakołyki z korca maku

    Smakołyki z korca maku

    dowolnych kształtach. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Mak ułóż na półmisku, udekoruj łamańcami, oprósz cukrem pudrem. Zobacz też inny przepis na: Kruche ciasto na łamańce Źródło: Miesięcznik Kuchnia Kluski z makiem Składniki: Ciasto: 30 dag mąki l jajo l szczypta soli Masa: szklanka maku 3

  • Bakalie - świąteczny "must have" nie tylko w kuchni

    Bakalie - świąteczny "must have" nie tylko w kuchni

    wszystkim ze względu na swoje walory zdrowotne. Zawarte w kompocie suszone owoce są doskonałym elementem regeneracyjnym dla naszego organizmu, przede wszystkim zawierają mnóstwo błonnika. Drogocenna moc maku i zbóż Wśród tradycyjnych dań te najpopularniejsze to: kutia i kluski z makiem, a niekwestionowanym