Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Królik z rydzami w sosie z czarnego bzu
Królik z rydzami w sosie z czarnego bzu - składniki:
Królik z rydzami w sosie z czarnego bzu - sposób przygotowania:
Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 1 godz.
Przygotuj farsz: rydze pokrój na pół, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Całość przesmaż na maśle, następnie zalej białym winem i gotuj na małym ogniu około 5 min. Na koniec dodaj pietruszkę, śmietankę i zredukuj do 3 objętości.
Przygotuj mięso: królika dopraw solą i pieprzem, następnie zamocz w mleku na 3 godz. W króliku zrób dziurę cienkim nożem i nafaszeruj farszem z grzybów.
Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 145 st. C i piecz około 7-8 min.
Przygotuj sos: bez usmaż na patelni na oliwie z oliwek. Po około 4 minutach zasyp cukrem pudrem, a gdy cukier się skarmelizuje - przetrzyj całość przez sitko o drobnych oczkach.
Przygotuj polentę: na wrzącą wodę wsyp kaszkę kukurydzianą w stosunku 1:1. Zagotuj, ciągle mieszając i pilnując, żeby polenta się nie przypaliła. Dopraw solą, pieprzem, a następnie odstaw do wystygnięcia i stężenia.
Na talerz wyłóż sos, na nim ułóż upieczonego królika. Podawaj z kuleczkami z polenty.
- comber z kością - po 4 żebra na osobę
- 160 g rydzów (rydze możemy zastąpić kurkami bądź borowikami)
- 1 biała cebula
- 160 ml białego wina
- 200 ml śmietanki 30-proc.
- 80 g masła
- 200 ml mleka
- sól
- pieprz
- 50 g owoców czarnego bzu
- 20 g cukru pudru
- 100 g polenty (kaszki kukurydzianej)
- 20 g natki pietruszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki