Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Królik z rydzami w sosie z czarnego bzu

Autor
A A A
  • Królik z rydzami w sosie z czarnego bzu

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Królik z rydzami w sosie z czarnego bzu - składniki:
Królik z rydzami w sosie z czarnego bzu - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Czas przygotowania 1 godz. Przygotuj farsz: rydze pokrój na pół, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Całość przesmaż na maśle, następnie zalej białym winem i gotuj na małym ogniu około 5 min. Na koniec dodaj pietruszkę, śmietankę i zredukuj do 3 objętości. Przygotuj mięso: królika dopraw solą i pieprzem, następnie zamocz w mleku na 3 godz. W króliku zrób dziurę cienkim nożem i nafaszeruj farszem z grzybów. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 145 st. C i piecz około 7-8 min. Przygotuj sos: bez usmaż na patelni na oliwie z oliwek. Po około 4 minutach zasyp cukrem pudrem, a gdy cukier się skarmelizuje - przetrzyj całość przez sitko o drobnych oczkach. Przygotuj polentę: na wrzącą wodę wsyp kaszkę kukurydzianą w stosunku 1:1. Zagotuj, ciągle mieszając i pilnując, żeby polenta się nie przypaliła. Dopraw solą, pieprzem, a następnie odstaw do wystygnięcia i stężenia. Na talerz wyłóż sos, na nim ułóż upieczonego królika. Podawaj z kuleczkami z polenty.