Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczona fasola Jaś

Autor
A A A
  • Pieczona fasola Jaś

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (13 głosów)

Pieczona fasola Jaś - składniki:
Pieczona fasola Jaś - sposób przygotowania: Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny. Następnie ją odcedź, zalej ponownie wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 10 minut. Potem zmniejsz ogień, przykryj, gotuj tak długo, aż będzie miękka, i odcedź. Czosnek i cebulę obierz i pokrój na plasterki. Pomidory także pokrój na plastry, ale nie obieraj. W garnku rozgrzej olej, wrzucić czosnek, cebulę, pomidory i zieloną pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i duś przez 4 minuty. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż fasolę, posyp majerankiem, dodaj podduszone warzywa z sosem i przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz 30 minut. Podawaj z razowym chlebem i sałatą.

Informacje o Pieczona fasola Jaś

  • Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa

    Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa

    Jeśli nie masz ochoty na długotrwałe moczenie i gotowanie fasoli, do przygotowania tego dania możesz również wykorzystać tę konserwową. Amatorzy dań mięsnych, mogą dodać do potrawy na przykład nieco podsmażonej kiełbasy lub boczku. Pieczona fasola Jaś 400 g moczonej przez kilka godzin fasoli Jaś 1

  • Zimowa kuchnia pachnie przyprawami

    Zimowa kuchnia pachnie przyprawami

    wzbogaca smak. Pieczona fasola Jaś 400 g moczonej przez kilka godzin fasoli Jaś 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 120 ml oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny. Następnie ją odcedź