Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik bardzo czekoladowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (12 głosów)

Sernik bardzo czekoladowy - składniki:
Sernik bardzo czekoladowy - sposób przygotowania: 186;C. Schładzamy w lodówce. Pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (bardzo ostrożnie - z uwagi na dużą zawartość miazgi kakaowej łatwo zrobić kaszkowatą breję). Mikserem, kilka minut ubijamy ser, następnie stopniowo dosypujemy cukier. Kiedy masa będzie zupełnie gładka, dodajemy jajka (po jednym). Kawę solimy i cienkim strumyczkiem wlewamy do masy serowej, cały czas miksując. Wreszcie wlewamy olejek waniliowy i lekko schłodzoną, płynną czekoladę. Ubijamy jeszcze kilka minut, aż masa będzie gładka. Wylewamy ją na przygotowany spód i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170&; Przepis: Spód tortownicy wykładamy aluminiową folią. Masło oraz rozkruszone ciasteczka urabiamy na jednolitą masę, dokładnie wylepiamy nią spód natłuszczonej tortownicy, i zapiekamy 8 minut w temp. 170&; 186;C), do naczynia z gorącą wodą. Woda powinna sięgać polowy wysokości formy. Sernik pieczemy 60 min, i pozwalamy mu stygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez kolejną godzinę. Wyjmujemy, a gdy ostygnie zupełnie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 6 godzin. Najlepiej smakuje, gdy tuż przed podaniem pokryjemy go zimną, słodką, bitą śmietaną z odrobiną wanilii i posypiemy drobno startą czekoladą.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem

Informacje o Sernik bardzo czekoladowy

  • Menu dnia z sernikiem kawowo-czekoladowym

    Menu dnia z <strong>sernikiem</strong> kawowo-<strong>czekoladowym</strong>

    Aromatyczna zupa o intensywnym kolorze pobudzi w chłodny pochmurny dzień. Jeśli lubisz chrupiące dodatki do zup, tym razem dodaj kawałki kalafiora! Na podstawie przepisu E.E. Browna: 2 puszki pomidorów pelati 1 posiekana cebula 3 posiekane łodygi selera 3 posiekane ząbki czosnku oliwa zioła

  • Słodkie wyznanie miłości - Sernik Walentynkowy

    Słodkie wyznanie miłości - Sernik Walentynkowy

    Składniki: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta400 ml wody200 g ciastek czekoladowych50 g orzechów włoskich Bakalland80 g masła200 g twarogu sernikowego400 g jogurtu naturalnego200 g śmietany 30%35 g żelatyny Delecta200 g truskawek Sposób przygotowania: Pokrusz „na piasek” ciastka

  • Serniki i serniczki - warsztaty z Tomaszem Dekerem

    Serniki i serniczki - warsztaty z Tomaszem Dekerem

    Yorker, sernik czekoladowy oraz paschę. Nam na początek trafił się czekoladowy biszkopt, z którego miał powstać spód do sernika pomarańczowego. I od razu wyzwanie - biszkopt mieliśmy przygotować w urządzeniu Cooking Chef firmy Kenwood, czyli mikserze planetarnym z wbudowaną płyta indukcyjną. Taką zabawką

  • Sernik na zimno - deser idealny

    Sernik na zimno - deser idealny

    . Masę przełożyć do okrągłej tortownicy (18 cm), na powierzchni ułożyć kolorowe bezy, które docisnąć aby lekko zanurzyły się w serniku i wstawić do lodówki do schłodzenia. Sernik stał w lodówce całą noc. Na powierzchnię sernika zetrzeć czekoladowe pomarańczowe pałeczki i ułożyć dekoracyjnie też

  • Serniki jak marzenie

    Serniki jak marzenie

    , a następnie dolewamy niezbyt zimną śmietankę i dokładnie mieszamy). Sernik na czekoladowym spodzie Masa serowa : 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g sera ricotta 120 g sera mascarpone 3 łyżki mąki 200 g cukru 5 jajek Spód sernika : 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 20 g kakao