Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bliny gryczano-serowe z owocami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bliny gryczano-serowe z owocami - składniki:
Bliny gryczano-serowe z owocami - sposób przygotowania: Kaszę wrzucić do 3 szklanek osolonego wrzątku, gotować, aż zgęstnieje (ok. 30 min). Owoce opłukać, osączyć i utrzeć z cukrem. Ser zemleć, dodać jaja, śmietanę i utarte owoce, dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy, wymieszać. Formować placuszki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem polać bliny lekko ubitą (spienioną) śmietaną wymieszaną z cukrem.