Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryba ze szpinakiem pod beszamelem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Ryba ze szpinakiem pod beszamelem - składniki:
Ryba ze szpinakiem pod beszamelem - sposób przygotowania: Jeśli kupiłaś mrożoną rybę, najpierw musisz ją lekko rozmrozić, by nieco zmiękła. Gdy troszkę zmięknie, opłucz ją pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem, a potem pokrój na 4-6 kawałków, skrop je sokiem i oprósz odrobiną skórki startej z wyszorowanej cytryny. Odstaw na 15 min. Potem każdą porcję ponownie osusz, oprósz gotową mieszanką przyprawową do ryb i ewentualnie jeszcze leciutko posyp solą. Teraz na patelni rozgrzej olej, ale nie tak mocno jak do smażenia mięsa. Ustaw średni płomień pod patelnią i obsmaż kawałki ryby po 2-2,5 min z każdej strony. Nie trzymaj ich na ogniu dłużej, bo nie chodzi o to, by się zrumieniły, ale o to, by odparowały i przesiąknęły przyprawami. Nasmaruj żaroodporne naczynie masłem i ułóż w nim rybę. Zanim przejdziesz do następnych czynności, włącz jeszcze piekarnik, ustawiając termostat na 180°C. Wrzuć do rondelka masło i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy masło zacznie się pienić, mieszając, powoli wsypuj do niego mąkę. Gdy składniki się połączą, zdejmij rondelek z ognia i po troszku wlewaj zimne mleko, energicznie mieszając powstającą papkę i rozbijając grudki. Najpierw wlewaj po kilka łyżeczek, potem możesz stopniowo zwiększać porcje dolewanego mleka. Postaw sos na średnim ogniu, wrzuć listek laurowy i podgrzewaj, mieszając łyżką. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i, mieszając, gotuj, aż uzyska konsystencję śmietany (ok. 5 min). Bacz przy tym, by go nie przypalić! Zdejmij rondelek z kuchenki, usuń liść laurowy, dopraw sos solą, pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Do ryby pasuje beszamel z dodatkiem sera z niebieską pleśnią i szpinaku. Umyj, osusz i posiekaj liście szpinaku. Połowę rozsyp na rybie. Zetrzyj ser pleśniowy i wymieszaj go z gorącym sosem. Teraz polej nim ułożoną w formie do pieczenia rybę i szpinak. Na wierzchu rozsyp pozostały szpinak. Wstaw danie na 20-30 min do rozgrzanego piekarnika. Gdy sos nabierze konsystencji budyniu, możesz uznać, że potrawa jest gotowa. I jeszcze jedno: sos nie powinien się przypiec, ale nie przejmuj się, jeśli leciutko się zrumieni przy ściankach naczynia. Jeśli uznasz, że danie się zapiekło, wyjmij je z piekarnika i postaw na stół.
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem