Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szczupak w jarzynach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szczupak w jarzynach - składniki:
  • Szczupak (ok. 1.5 kg)
  • 1/2 kostki masła
  • 5 cebul
  • 4 nieduże marchewki
  • 2 pietruszki
  • nieduży seler
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
Szczupak w jarzynach - sposób przygotowania: Oczyścić rybę wraz z głową (usunąć oczy), natrzeć solą i oprószyć gałką muszkatołową w środku i na zewnątrz. Warzywa pokroić w jak najcieńszy makaronik, wymieszać, lekko posolić. W żaroodpornym naczyniu, grubo wysmarowanym masłem, ułożyć równą warstwą połowę warzyw skropionych bulionem, na nich położyć rybę grzbietem do góry, zwijając ją w ten sposób, by ogon stykał się z głową. Posypać pozostałymi warzywami, podlać bulionem, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, włożyć ziele angielskie, przykryć, wstawić potrawę do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny. Gotową rybę podawać w tym samym naczyniu, w którym była przygotowywana.