Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bitki korzenne

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bitki korzenne - składniki:
  • 70 dag zrazówki wołowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego jałowca
  • po 1/4 łyżeczki cząbru
  • rozmarynu
  • głogu
  • bazylii
  • tymianku
  • łyżka oleju
  • szklanka bulionu
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • łyżka mąki
  • smalec do smażenia
  • pieprz
  • sól
Bitki korzenne - sposób przygotowania: Połowę wszystkich ziół wrzucić do salaterki, dodać sok z cytryny i olej, dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone mięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, natrzeć przygotowaną pastą, ułożyć w salaterce, przykryć, zostawić na 2-3 godz. w lodówce. Następnie każdą bitkę, posypać solą, pieprzem, oprószyć mąką, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla, posypać pozostałymi ziołami i drobniutko posiekanym czosnkiem, zalać bulionem i dusić mięso około godziny. Na koniec wlać wino i dusić jeszcze kilka minut.