Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak na dziko

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak na dziko - składniki:
  • Kurczak
  • łyżka mielonego jałowca
  • łyżka soku z cytryny
  • 10 dag słoniny
  • 10 dag chudej szynki
  • 20 dag pieczarek
  • duża cebula
  • po 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • jałowca i pieprzu
  • listek laurowy
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • sól
Kurczak na dziko - sposób przygotowania: Kurczaka skropić sokiem z cytryny, natrzeć jałowcem, zostawić na 24 godz. w lodówce. Naszpikować paskami słoniny, natrzeć solą, zrumienić na 2 łyżkach oliwy, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy, skropić wodą, dusić. Prawie miękkiego kurczaka wyjąć, sos przetrzeć przez sito. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, przesmażyć pokrojone pieczarki i szynkę, wlać przetarty sos spod kurczaka i wino, wymieszać, podgrzać, włożyć porcje kurczaka, dusić razem około 10 minut. Przed podaniem posypać natką.

Informacje o Kurczak na dziko

  • Sałatka gyros, częsty grecki gość w naszej kuchni

    Sałatka gyros, częsty grecki gość w naszej kuchni

    przepisu jest Wolna Kuchnia. Szukasz jeszcze innego przepisu na sałatkę gyros? Zajrzyj TUTAJ. To także może cię zainteresować: Sałatka grecka Escalivada z Katalonii (sałatka z pieczonych warzyw) Sałatka z kurczaka i dzikiego ryżu

  • Kuchnia made in USA

    Kuchnia made in USA

    Chowder z kurczaka i zielonych szparagów Chowder z kurczakiem i dzikim ryżem Skrzydełka Buffalo Smażone kurze skrzydełka oblepione pikantnym sosem cayenne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni północnoamerykańskiej. Jest