Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kapusta po alzacku
Kapusta po alzacku - składniki:
Kapusta po alzacku - sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. W rondlu stopić pokrojony w kostkę boczek. Na wytopionym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać wymieszaną z jabłkami kapustę, roztarty z solą czosnek, jałowiec, pieprz, wlać bulion, wymieszać i gotować pod przykryciem około 30 min, po czym wlać wino, wymieszać i dusić na małym ogniu jeszcze 30-40 minut. Podawać do wieprzowiny lub kiełbasek.
- Mała główka kapusty
- 15 dag niezbyt tłustego wędzonego boczku
- 2-3 winne jabłka
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- szklanka bulionu
- 10-15 ziarenek jałowca
- 1-2 ząbki czosnku
- cebula
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki