Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Karp po poznańsku
Karp po poznańsku - składniki:
Karp po poznańsku - sposób przygotowania:
Filety z karpia natrzeć solą, owinąć folią, włożyć na 1-2 godz. do lodówki. Włoszczyznę i cebulę oczyścić, zalać 2-3 szklankami wody, dodać przyprawy korzenne i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wywar odcedzić i ugotować w nim rybie głowy (ok. 30 min na małym ogniu). Filety włożyć do płaskiego rondla, zalać przecedzonym wywarem z rybich głów i gotować ok. 15 min na małym ogniu. Wyjąć je, pokroić na porcje, przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego półmiska. Wywar z ryby mocno zredukować, przestudzić. W rondlu zrobić z masła i mąki białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem wymieszanym z winem i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać pokruszony piernik, miód, sok i skórkę z cytryny, rodzynki, migdały, doprawić solą, wymieszać i podgrzać. Polać rybę sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z łazankami lub z bułką.
- 80 dag filetów z karpia
- 2/3 głowy karpia
- pęczek włoszczyzny
- duża cebula
- 2 liście laurowe
- po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- 1-2 goździki
- sól
- Sos:
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 5 dag pokruszonego piernika
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1.5 łyżki miodu
- sok i skórka otarta z cytryny
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki