Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karp po poznańsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Karp po poznańsku - składniki:
Karp po poznańsku - sposób przygotowania: Filety z karpia natrzeć solą, owinąć folią, włożyć na 1-2 godz. do lodówki. Włoszczyznę i cebulę oczyścić, zalać 2-3 szklankami wody, dodać przyprawy korzenne i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wywar odcedzić i ugotować w nim rybie głowy (ok. 30 min na małym ogniu). Filety włożyć do płaskiego rondla, zalać przecedzonym wywarem z rybich głów i gotować ok. 15 min na małym ogniu. Wyjąć je, pokroić na porcje, przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego półmiska. Wywar z ryby mocno zredukować, przestudzić. W rondlu zrobić z masła i mąki białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem wymieszanym z winem i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać pokruszony piernik, miód, sok i skórkę z cytryny, rodzynki, migdały, doprawić solą, wymieszać i podgrzać. Polać rybę sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z łazankami lub z bułką.