Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śledzie po góralsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śledzie po góralsku - składniki:
  • 50 dag filetów śledziowych
  • 30 dag bryndzy
  • szklanka gęstej śmietany
  • 3-4 ząbki czosnku
  • po 3 łyżki zielonego groszku z puszki i pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki (świeżej lub marynowanej)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • cukier puder
  • skórka otarta z cytryny
  • 3-4 cienkie plasterki z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki do przybrania
Śledzie po góralsku - sposób przygotowania: Czosnek obrać, drobniutko posiekać, utrzeć z pieprzem. Nadal ucierając, dodać bryndzę i skórkę otartą z wcześniej wyszorowanej i polanej wrzątkiem cytryny. Dodać ubitą ze szczyptą soli i cukru śmietanę, wszystko bardzo starannie wymieszać, a następnie lekko schłodzić. Przygotować filety śledziowe. Jeśli są bardzo słone, moczyć je 1- 2 godz., zmieniając 2 razy wodę. Potem osączyć, pokroić na nieduże kawałki, ułożyć na półmisku. Sos starannie wymieszać ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką. Polać śledzie sosem, przykryć folią i dobrze schłodzić.