Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kruchy placek migdałowy
Kruchy placek migdałowy - składniki:
Kruchy placek migdałowy - sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, na przemian dodawać po jednym jajku i po trochu mąki, a następnie powoli wsypywać mączkę migdałową. Na końcu dodać esencję migdałową, skórkę, sok z cytryny i wymieszać. Przelać ciasto do formy, napełniając ją najwyżej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku się upiekło. Przestudzone można polukrować lub polać polewą cytrynową.
- Po 25 dag zmielonych migdałów i miękkiego masła
- 15 dag drobnego cukru
- 5 dag mąki pszennej
- 4-5 jaj
- 3-4 krople aromatu migdałowego
- sok i skórka otarta z 2 cytryn
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki