Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczone pierożki z kurkami i porami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczone pierożki z kurkami i porami - składniki:
Pieczone pierożki z kurkami i porami - sposób przygotowania: Pory umyć, osuszyć, posiekać, zeszklić na maśle, posolić. Grzyby posiekać, posolić i smażyć na suchej patelni, aż sok odparuje. Do-lać oliwę i smażyć, mieszając, dodać pory. Bulion wymieszać z mąką pszenną i ryżową, porto i śmietaną. Podgrzewać, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wymieszać go z grzybami i porami, doprawić  solą i pieprzem. Z ciasta wykrawać krążki. Rozsmarować na każdym trochę farszu, zostawiając wolne brzegi. Zwilżyć te brzegi i zlepiać po 2 krążki. Posmarować pierogi żółtkiem z łyżeczką wody i ułożyć jeden obok drugiego na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Piec 25 min w temp. 250°C. W czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika, bo pierogi oklapną.