Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczone pierożki z kurkami i porami
Pieczone pierożki z kurkami i porami - składniki:
Pieczone pierożki z kurkami i porami - sposób przygotowania:
Pory umyć, osuszyć, posiekać, zeszklić na maśle, posolić. Grzyby posiekać, posolić i smażyć na suchej patelni, aż sok odparuje. Do-lać oliwę i smażyć, mieszając, dodać pory. Bulion wymieszać z mąką pszenną i ryżową, porto i śmietaną. Podgrzewać, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wymieszać go z grzybami i porami, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta wykrawać krążki. Rozsmarować na każdym trochę farszu, zostawiając wolne brzegi. Zwilżyć te brzegi i zlepiać po 2 krążki. Posmarować pierogi żółtkiem z łyżeczką wody i ułożyć jeden obok drugiego na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Piec 25 min w temp. 250°C. W czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika, bo pierogi oklapną.
- Opakowanie rozwałkowanego mrożonego ciasta francuskiego
- jajo
- 80 dag kurek
- białe części 2 porów
- 4-6 łyżek kremówki
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżka mąki ryżowej
- 4 łyżeczki porto
- 3 łyżki oliwy
- kilka łyżek bulionu grzybowego (może być z kostki)
- czubata łyżka sklarowanego masła
- pieprz
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki