Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pikantne serowe fondue

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Pikantne serowe fondue - składniki:
  • Krem fondue:
  • po 25 dag serów ementalera i gouda
  • 5 dag masła
  • 2 żółtka
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz+czarny">pieprz czarny
  • pieprz kajeński
  • łyżka ostrego keczupu
  • ewentualnie troszkę sosu tabasco
  • Dodatki:
  • 20 dag szynki pokrojonej w kostkę
  • 20 dag oliwek nadziewanych papryką
  • 20 dag marynowanej cebulki perłowej
  • pokrojone w grubą kostkę białe pieczywo
Pikantne serowe fondue - sposób przygotowania: Oba sery zetrzeć na tarce, wsypać do miski. Dodać masło i rozkłócone żółtka, wymieszać. Miskę wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i mieszać, aż ser się roztopi. Wtedy starannie wymieszać go z mąką rozprowadzoną winem, przyprawić pieprzem, keczupem i ewentualnie tabasco. Przelać masę do naczynia do fondue, ustawić na włączonym urządzeniu do fondue lub stelażu z palącą się pod spodem świeczką, dzięki czemu krem nie wystygnie. Obok podać w miseczkach przygotowane dodatki i w osobnej salaterce wyrazistą w smaku surówkę oraz pikle owocowe i warzywne. Każdy będzie specjalnym długim widelczykiem sięgał po kawałek wybranego dodatku i zanurzał go w gorącym kremie, a potem zjadał nad swoim talerzykiem.