Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Migdałowo-nugatowe tabliczki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Migdałowo-nugatowe tabliczki - składniki:
  • 20 dag migdałów
  • 5 dużych prostokątnych lub kwadratowych wafli (andrutów)
  • 200 g gorzkiej (np. zawierającej 70% kakao) polewy czekoladowej
  • 100 g czekolady półwytrawnej
  • 100g czekolady pomarańczowej
  • 100g nugatu orzechowego
  • 2 dag masła
Migdałowo-nugatowe tabliczki - sposób przygotowania: Migdały rozsypać jedną warstwą na blasze do pieczenia. Wstawić na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 180°C i prażyć ok. 15 min. Od czasu do czasu potrząsnąć blachą. Gdy migdały zaczną intensywnie pachnieć i również w środku lekko się zezłocą, wyjąć je z piekarnika, szybko przesypać na deskę, lekko wystudzić i dość drobno posiekać. Andruty pociąć na paski o szerokości ok. 3 cm. Blachę do pieczenia wyłożyć dużą rozciętą foliową torbą do zamrażania. Na niej, w rzędach układać, jeden przy drugim, paski andrutów. Polewę, czekoladę i nugat grubo posiekać, roztopić w misce ustawionej na garnku z gorącą wodą. Dodać masło i stale mieszać wszystkie składniki, aż się roztopią i dokładnie połączą. Następnie masę tę równą warstwą rozsmarować na andrutach, posypać posiekanymi migdałami i pozostawić na noc do zastygnięcia. Potem czekoladowe tafle przełożyć (razem z folią) na dużą stolnicę i długim ostrym nożem uważnie pokroić je na nieduże podłużne tabliczki.