Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Migdałowo-nugatowe tabliczki
Migdałowo-nugatowe tabliczki - składniki:
Migdałowo-nugatowe tabliczki - sposób przygotowania:
Migdały rozsypać jedną warstwą na blasze do pieczenia. Wstawić na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 180°C i prażyć ok. 15 min. Od czasu do czasu potrząsnąć blachą. Gdy migdały zaczną intensywnie pachnieć i również w środku lekko się zezłocą, wyjąć je z piekarnika, szybko przesypać na deskę, lekko wystudzić i dość drobno posiekać. Andruty pociąć na paski o szerokości ok. 3 cm. Blachę do pieczenia wyłożyć dużą rozciętą foliową torbą do zamrażania. Na niej, w rzędach układać, jeden przy drugim, paski andrutów. Polewę, czekoladę i nugat grubo posiekać, roztopić w misce ustawionej na garnku z gorącą wodą. Dodać masło i stale mieszać wszystkie składniki, aż się roztopią i dokładnie połączą. Następnie masę tę równą warstwą rozsmarować na andrutach, posypać posiekanymi migdałami i pozostawić na noc do zastygnięcia. Potem czekoladowe tafle przełożyć (razem z folią) na dużą stolnicę i długim ostrym nożem uważnie pokroić je na nieduże podłużne tabliczki.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki