Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jagły z żurawiną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jagły z żurawiną - składniki:
Jagły z żurawiną - sposób przygotowania: Kaszę przelać wrzątkiem i ugotować na mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i szczypty soli. Jabłka obrać, pokroić w słupki. Kaszę wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem, posiekaną skórką pomarańczową i sztywną pianą z białek. Formę wysmarować masłem, posypać bułką, rozłożyć połowę kaszy, na niej rozsypać posiekaną żurawinę z jabłkami. Na wierzchu rozłożyć pozostałą kaszę. Polać stopionym masłem i piec 30 min w temperaturze 180°C. Podawać polane posłodzoną śmietanką.