Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polenta

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Polenta - składniki:
Polenta - sposób przygotowania: W dużym rondlu o grubym dnie zagotować 6 szklanek wody z solą. Mieszając, wsypać do wrzątku kaszkę kukurydzianą. Mocno zmniejszyć ogień i gotować kaszkę bez przykrycia, często mieszając, aż bardzo zgęstnieje, tj. ok. 50 min. Blachę (28 x 18 x 5 cm) wysmarować 2 łyżeczkami oleju. Przełożyć kaszę i rozsmarować ją równą warstwą na dnie blachy. Pozostawić bez przykrycia na 8 godz. w temperaturze pokojowej, by polenta stwardniała. Następnie przełożyć ją na stolnicę, pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 3 cm, a potem na prostokąty długości 5?8 cm. Obsmażyć kostki ze wszystkich stron na pozostałym oleju. Podawać jako przystawkę lub dodatek do smażonych mięs.

Informacje o Polenta

  • Polenta

    <strong>Polenta</strong>

    Polenta to rodzaj włoskiej mamałygi, czyli potrawy z kaszy lub mąki kukurydzianej. Polenta ma zwykle formę bardzo gęstej, gładkiej papki. Można ją też przygotować z kaszy manny. Często kroi się ją w plastry i smaży lub zapieka. Składniki tego dania są proste: 2

  • Menu dnia z trochę inną pizzą

    Menu dnia z trochę inną pizzą

    odmienioną pizzę na spodzie z kukurydzianej kaszki. Pizza na spodzie z polenty 300 g kaszki kukurydzianej 1 l wywaru warzywnego lub wody 50 g startego parmezanu 5 pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki oliwy 150 g mozzarelli (1 kulka) 4-6 łyżek pesto z bazylii 6-8 pomidorków koktajlowych sól pieprz

  • Mamałyga po włosku

    Mamałyga po włosku

    wrzucano na rozgrzany w ogniu kamień i wyrabiano placki. Choć znany był wówczas chleb, to właśnie pulmentum było ulubionym daniem rzymskich legionów. Już wówczas przygotowywano je w dwóch wersjach - rzadkiej papki oraz zgęstniałej masy, którą krojono na kawałki. Polenta za czasów starożytnych była przede

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Bakłażany uznawane są za afrodyzjak. Może dlatego tak smakowicie urozmaicają serwowane na stół dania? Dziś w asyście włoskiej polenty zawróci w głowie niejednemu wielbicielowi smaku.   Wieżyczki z bakłażana Składniki duży bakłażan sól 1 szklanka mleka 1 szklanka oliwy gotowy

  • Fashion Food - moda z jedzenia

    Fashion Food - moda z jedzenia

    sepią "The Queen Crab" ("Królewski Krab") Ozdoba do włosów: krab królewski Szata: arkusze sojowe Pierścionek: cukier "Polenta Radicchio Angel" ("Anioł z Polenty i Radicchio") Czepek: radicchio, gałązki rozmarynu Napisy: polenta "Black Spaghetti Punk"

  • Trydent - kuchnia

    Trydent - kuchnia

    Trydentu króluje mięso, głównie dziczyzna i baranina, a także grzyby i oczywiście pasta (głównie gnocchi, papardele), ale przede wszystkim polenta - znany w tym regionie od 1600 roku miejscowy specjał. Jest to przyrządzana na wiele sposobów kasza kukurydziana. Najlepsza pochodzi z niewielkiej miejscowości

  • Świeże figi

    Świeże figi

    następnie przełożyć do ogrzanego naczynia. Na patelnię wlać porto i zagotować, mieszając drewnianą łyżką. Powstałym sosem polać eskalopki. Podawać z makaronem lub polentą. (6 porcji) W sosie karmelowym 12 małych dojrzałych fig

  • Bajeczne łakocie (z kraju Andersena)

    Bajeczne łakocie (z kraju Andersena)

    ciasta, przekładane dżemem malinowym i oblane lukrem Ciasto: 100 g mąki   szczypta proszku do pieczenia   50 g polenty (kaszki kukurydzianej)