Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Niby-bliny z manny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Niby-bliny z manny - składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 4 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • skórka otarta z wcześniej wyszorowanej polanej wrzątkiem i osuszonej cytryny
  • smalec do smażenia
Niby-bliny z manny - sposób przygotowania: Zagotować mleko z masłem i do wrzącego powoli wsypywać kaszę, mieszając. Postawić garnek na płytce ochronnej i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszać, by kasza nie przywarła do dna. Ugotowaną kaszę wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sól i skórkę otartą z cytryny, po czym wymieszać ten kogel-mogel z zimną kaszą. Na końcu wmieszać w powstałe ciasto pianę ubitą z białek. Nabierać łyżką porcje ciasta i kłaść je na rozgrzany w malutkiej patelni tłuszcz, formując okrągłe placuszki. Smażyć je z obu stron na jasnozłoty kolor. Gotowe bliny podawać z konfiturami lub z gęstą słodką śmietaną. Wspaniale smakują też polane musem z miękkich owoców.