Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa fasolowa z papryką i makaronem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa fasolowa z papryką i makaronem - składniki:
Zupa fasolowa z papryką i makaronem - sposób przygotowania: Fasolę umyć, zalać gorącą wodą i odstawić. Gdy woda ostygnie, zlać ją i zalać ziarna świeżą gorącą wodą. Po wystygnięciu znów fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą (ok. 3 l), wsypać kolendrę, przykryć uchylnie i gotować na małym ogniu ok. 40 min. Dodać pokrojone na nieduże kawałki mięso i boczek oraz pokrojoną na plasterki i przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dorzucić oczyszczoną i pokrojoną w słupki włoszczyznę, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę strąki papryki (połowę jednego strąka zachować do dekoracji) i gotować na niedużym ogniu. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wsypać makaron, posiekany czosnek i słodką paprykę, chwilę gotować. Doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i ostrą papryką. Jeśli zupa będzie zbyt rzadka, zagęścić ją roztartą lub zmiksowaną włoszczyzną. Już na talerzach posypać każdą porcję pozostałą papryką pokrojoną w cieniutkie krążki.