Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szynka po królewsku
Szynka po królewsku - składniki:
Szynka po królewsku - sposób przygotowania:
Śmietanę ubić z dodatkiem szczypty soli. Pasztet dokładnie utrzeć z miękkim masłem, po czym starannie wymieszać z ubitą śmietaną, pieprzem cayenne i alkoholem. Powstałą masę rozsmarować na plastrach szynki. Na każdym plastrze położyć jeden szparag lub 2 podłużne ćwiartki korniszona i zwinąć kształtne ruloniki, lekko rozszerzające się u góry. Ładnie ułożyć je na półmisku, oddzielając jeden od drugiego cząstkami pomidorów i listkami pietruszki. Zalać równą warstwą tężejącej galarety (nie musi całkiem zakrywać ruloników), trzymać w lodówce, aż galareta dobrze zastygnie. Podawać z chrzanem i pokrojoną na cząstki cytryną.
- 10 plastrów szynki babuni
- 10 szparagów ze słoika lub 5 korniszonów
- 20 dag delikatnego miękkiego pasztetu lub terriny z królika albo kurczaka
- łyżka masła
- kilka łyżek gęstej kremówki
- kieliszek koniaku lub winiaku
- sól
- pieprz cayenne
- 2-3 szklanki esencjonalnego sklarowanego wywaru z nóżek cielęcych i włoszczyzny (tzn. niezakrzepłej galarety)
- 2 dojrzałe pomidory
- natka pietruszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki