Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Medaliony z polędwiczek wieprzowych z sosem grzybowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (12 głosów)

Medaliony z polędwiczek wieprzowych z sosem grzybowym - składniki:
Medaliony z polędwiczek wieprzowych z sosem grzybowym - sposób przygotowania: Składniki marynaty starannie wymieszać. Włożyć polędwiczki do marynaty, przykryć i na godzinę odstawić w chłodne miejsce. Grzyby zblanszować w posolonym wrzątku, starannie osączyć (kapelusze prawdziwków lub maślaków pokroić na ćwiartki) i wraz z posiekaną cebulą usmażyć na maśle. Wlać wino, a gdy połowa odparuje, dodać śmietanę, rozmaryn i grubo utłuczony pieprz. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na 15 min przed podaniem wyjąć mięso z marynaty, pokroić w poprzek włókien na dość grube plastry, lekko rozklepać je dłonią, oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać polane sosem grzybowym. Dobrze smakują z ziemniakami z wody albo z szerokimi wstążkami makaronowymi.