Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Medaliony z polędwiczek wieprzowych z sosem grzybowym
Medaliony z polędwiczek wieprzowych z sosem grzybowym - składniki:
Medaliony z polędwiczek wieprzowych z sosem grzybowym - sposób przygotowania:
Składniki marynaty starannie wymieszać. Włożyć polędwiczki do marynaty, przykryć i na godzinę odstawić w chłodne miejsce. Grzyby zblanszować w posolonym wrzątku, starannie osączyć (kapelusze prawdziwków lub maślaków pokroić na ćwiartki) i wraz z posiekaną cebulą usmażyć na maśle. Wlać wino, a gdy połowa odparuje, dodać śmietanę, rozmaryn i grubo utłuczony pieprz. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na 15 min przed podaniem wyjąć mięso z marynaty, pokroić w poprzek włókien na dość grube plastry, lekko rozklepać je dłonią, oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać polane sosem grzybowym. Dobrze smakują z ziemniakami z wody albo z szerokimi wstążkami makaronowymi.
- Ok. 3/4 kg polędwiczek wieprzowych
- łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- Marynata:
- po łyżce świeżego rozmarynu i szałwii zmiażdżony ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- Sos:
- 20 dag grzybów leśnych - kurek/małych kapeluszy prawdziwków/maślaków (mogą być mrożone)
- cebula
- 5 dag masła
- 3/4 szklanki śmietany UHT 20-proc.
- 5 łyżek wina marsala
- łyżka igiełek świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki