Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ziemniaki po francusku
Ziemniaki po francusku - składniki:
Ziemniaki po francusku - sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki jednakowej grubości i ułożyć warstwami lub dachówkowato w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polać śmietaną wymieszaną z mlekiem, roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wstawić do gorącego piekarnika (nagrzanego do 180°C) i piec 50-60 min (czas pieczenia zależy od grubości zapiekanki). Ładnie zrumienione postawić na stół. Serwować jako dodatek do mięs. Takie ziemniaki można przygotować wcześniej, wystudzone pokroić na porcje i przechować w lodówce lub zamrażalniku, a przed podaniem odgrzać w piekarniku.
- 1 kg dużych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki kremówki
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Pyszne ziemniaczki w skorupkach
Informacje o Ziemniaki po francusku
-
"Dumni z tego, co nasze" - specjały kuchni polskiej w Biedronce
wołowego i mrożonych borowików Mroźna Kraina. Kupując filet ze szczupaka ze skórą Marinero, przyrządzić można szczupaka w śmietanie z ziemniakami po francusku, a świeżą perliczkę, mającą jasne, ciekawe w smaku mięso, warto upiec zgodnie z tradycyjnymi zaleceniami. Na deser Biedronka poleca dawne lody czy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki