Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaczka w owocach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kaczka w owocach - składniki:
Kaczka w owocach - sposób przygotowania: Oczyszczoną kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć szyję i ostre końcówki skrzydeł, natrzeć od środka i z zewnątrz solą i pieprzem. Jabłka i gruszki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Jabłka i jedną gruszkę pokroić na nieduże kawałki, wymieszać z żurawiną, rodzynkami, miodem, goździkami, roztartym tymiankiem i majerankiem. Napełnić tą mieszanką wnętrze kaczki. Ułożyć tuszkę w brytfannie, polać stopionym masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 20 min. Następnie obniżyć temperaturę w piekarniku do 160°C i piec jeszcze godzinę. Na początku pieczenia często skrapiać kaczkę wodą, a potem polewać sosem z dna brytfanny. W trakcie pieczenia ze 2?3 razy przewrócić kaczkę, by ładnie się zrumieniła ze wszystkich stron. Pod koniec pieczenia podlać winem i obłożyć kawałkami gruszki. Podawać z brązowym ryżem.

Informacje o Kaczka w owocach

  • Świat (na talerzu) to za mało

    Świat (na talerzu) to za mało

    , tatar z tuńczyka, sushi, wołowina w truflowej oliwie) po 8-15 funtów za danie główne (czarny dorsz, kaczka w owocach granatu) i 5 za deser. Na lunch można zjeść zestaw za 12 funtów. www.inamo-restaurant.com Madame Zingara - jedzenie to cyrk - Witam