Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mazurek żurawinowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (10 głosów)

Mazurek żurawinowy - składniki:
Mazurek żurawinowy - sposób przygotowania: Mąkę posiekać z zimnym masłem, wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem i cukrem waniliowym i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować na cienki placek i lekko podpiec w gorącym (200°C) piekarniku. Tymczasem z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę. Wmieszać w nią dodawane na przemian żółtka ubite z cukrem i mąkę. Na końcu wymieszać masę z żurawiną i przełożyć na upieczony kruchy blat. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec ok. 40 min. Upieczony mazurek udekorować według własnego gustu.