Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rogaliki z zatapianego ciasta

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rogaliki z zatapianego ciasta - składniki:
Rogaliki z zatapianego ciasta - sposób przygotowania: Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać drożdże wymieszane ze śmietanką, jajka rozkłócone z cukrem waniliowym i starannie wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w czystą ściereczkę i włożyć do sporego garnka do 3/4 wypełnionego wodą. Gdy ciasto wypłynie, wyjąć je z wody, odwinąć, rozwałkować na placek grubości 3- 4 mm. Wykrawać z niego kwadraty (wielkość według uznania). Na każdym rozsmarować trochę dżemu, zwinąć ciasto z nadzieniem po przekątnej, formując kształtne rogaliki. Maczać je w roztrzepanym białku, a potem zanurzać w cukrze i układać w odstępach na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Upiec na rumiano w 180°C.