Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Migdałowy wieniec świąteczny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Migdałowy wieniec świąteczny - składniki:
Migdałowy wieniec świąteczny - sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru, odstawić. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka, stopione letnie masło, resztę mąki i cukru, mączkę migdałową oraz skórkę z cytryny i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Potem rozwałkować na prostokątny placek. Masło utrzeć z cukrem i z cynamonem, rozsmarować na cieście, posypać posiekanymi rodzynkami, posiekaną skórką pomarańczową i owocami kandyzowanymi. Zrolować placek, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Zlepić brzegi rolady, formując wieniec, wierzch ponacinać. Gdy wieniec wyrośnie, piec go 35 min w 180°C. Wystudzony polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.