Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej - składniki:
Carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej - sposób przygotowania: Składniki marynaty starannie wymieszać. Natrzeć polędwicę marynatą, zawinąć w folię i na noc włożyć do lodówki. Następnie krótko, ale ze wszystkich stron, obsmażyć mięso na rozgrzanych na patelni 2 łyżkach oliwy, wystudzić, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Mocno schłodzoną, a właściwie lekko podmrożoną polędwicę pokroić w poprzek włókien na jak najcieńsze, niemal przezroczyste plasterki i ułożyć (na lekką zakładkę) na półmiskach. Polać resztą oli- wy z oliwek, skropić octem balsamicznym, oprószyć świeżo (i grubo!) zmielonym pieprzem. Na końcu posypać pokrojonym na cieniuteńkie wiórki parmezanem. Podawać z cząstkami cytryny i z ciabattą (włoską bułką) lub bagietką.