Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej
Carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej - składniki:
Carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej - sposób przygotowania:
Składniki marynaty starannie wymieszać. Natrzeć polędwicę marynatą, zawinąć w folię i na noc włożyć do lodówki. Następnie krótko, ale ze wszystkich stron, obsmażyć mięso na rozgrzanych na patelni 2 łyżkach oliwy, wystudzić, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Mocno schłodzoną, a właściwie lekko podmrożoną polędwicę pokroić w poprzek włókien na jak najcieńsze, niemal przezroczyste plasterki i ułożyć (na lekką zakładkę) na półmiskach. Polać resztą oli- wy z oliwek, skropić octem balsamicznym, oprószyć świeżo (i grubo!) zmielonym pieprzem. Na końcu posypać pokrojonym na cieniuteńkie wiórki parmezanem. Podawać z cząstkami cytryny i z ciabattą (włoską bułką) lub bagietką.
- 45 dag polędwicy wołowej (najlepiej ze środkowej części)
- 4- 6 łyżek oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- 5 dag parmezanu
- pieprz
- Marynata:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 50 ml czystej wódki
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki
- po łyżce posiekanych świeżych ziół: tymianku i rozmarynu
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki