Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekany królik z ziemniakami i porami
Zapiekany królik z ziemniakami i porami - składniki:
Zapiekany królik z ziemniakami i porami - sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami ziołowymi wymieszanymi z solą i pieprzem, przełożyć do salaterki, przykryć, odstawić na 5 godz. w chłodne miejsce. Obrane ziemniaki i pory pokroić na plastry, przełożyć do osobnych naczyń. W żaroodpornym naczyniu wyścielonym plastrami świeżej słoniny rozłożyć połowę ziemniaków, przykryć je połową porów, oprószyć pieprzem i solą. Na wierzchu ułożyć pokrojone mięso, przykryć je resztą porów i ziemniaków. Polać bulionem, oprószyć solą, skropić stopioną wędzonką, lekko przykryć folią i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Pod koniec odkryć folię, żeby zapiekanka lekko się zrumieniła. Podawać na gorąco.
- Oddzielone od kości mięso królika
- 60- 70 dag ziemniaków
- po 15 dag surowej słoniny w plastrach i wędzonej słoniny lub dość tłustego wędzonego boczku
- 2 grube pory (tylko ich białe części)
- niepełna szklanka bulionu warzywnego lub cielęcego
- po 1/4 łyżki pokruszonego suszonego tymianku i majeranku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki