Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pulpeciki z ziemniaków i bryndzy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pulpeciki z ziemniaków i bryndzy - składniki:
Pulpeciki z ziemniaków i bryndzy - sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Bryndzę utrzeć z masłem, solą, pieprzem. Wymieszać z orzechami, ziemniakami, jajkami, 1-2 łyżkami mąki, po czym starannie zagnieść ciasto. Formować z niego małe, lekko owalne pulpeciki, obtaczać je w mące, partiami wkładać na 2-3 min do szerokiego garnka z posoloną wrzącą wodą, ale ich nie gotować. Następnie wyjąć pulpeciki łyżką cedzakową, rozłożyć na natłuszczonej blasze, posypać startym serem i zapiekać 10-15 min w gorącym (180°C) piekarniku. Podawać jako samodzielne danie jarskie polane masłem lub przesmażoną na oleju cebulką albo jako dodatek do kotletów z białych mięs.