Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwiczki z truskawkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwiczki z truskawkami - składniki:
Polędwiczki z truskawkami - sposób przygotowania: Owoce umyć, osączyć i po oderwaniu szypułek połowę pokroić w kostkę, a pozostałe w grube plastry, oprószyć cukrem. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na dość grube plastry. Lekko je rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i krótko obsmażyć na rozgrzanej w rondlu oliwie. Wlać sok, który puściły truskawki, dodać pokrojone w kostkę owoce, podlać mięso winem, powoli zagotować. Dołożyć masło, wymieszać, ewentualnie doprawić sos do smaku solą i jeszcze chwilkę dusić. Zdjąć z ognia, dodać szałwię i pozostałe owoce, delikatnie wymieszać, przykryć i odstawić na 10 min, by smaki się przegryzły. Podawać z ryżem i listkami młodego szpinaku w sosie winegret.