Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Smak orientu - marchewka smażona z kapustą pekińską i rodzynkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Smak orientu - marchewka smażona z kapustą pekińską i rodzynkami - składniki:
  • 4-5 obranych marchewek
  • pół główki małej kapusty pekińskiej - grubo posiekanej
  • odrobina kurkumy - nie za dużo
  • żeby potrawa nie była gorzka
  • ok. 1 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (lub do smaku)
  • garść rodzynek
  • opcjonalnie - ok. 100g ugotowanej białej fasoli
  • olej ryżowy do smażenia
Smak orientu - marchewka smażona z kapustą pekińską i rodzynkami - sposób przygotowania: Marchewki obierz i pokrój w słupki 2,5 cm długości. Podgotuj marchewki na parze, ale tylko kilka minut. Marchewki muszą być jeszcze jędrne i twarde, żeby nie rozgotowały się podczas smażenia. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący olej wrzuć podgotowane wcześniej na parze marchewki i smaż. Dodaj rodzynki i kapustę pekińską. Przed samym końcem smażenia dopraw kurkumą, przyprawą pięciu smaków i cukrem oraz dodaj fasolę. Wszystko starannie wymieszaj i podawaj. Przepis pochodzi z bloga http://www.skoraczek.blogspot.com/