Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron z cukinią i orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron z cukinią i orzechami - składniki:
Makaron z cukinią i orzechami - sposób przygotowania: Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj. Cukinie umyj, osusz i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój wzdłuż na wstążki, następnie przełóż do durszlaka, oprósz solą, delikatnie wymieszaj i odstaw na pół godziny, żeby cukinia puściła sok. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i odcedź. Rozłóż wstążki na ręcznikach papierowych. W dużej misce wymieszaj na pastę przeciśnięty przez praskę czosnek, rozgniecione widelcem anchois i płatki chili. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz, zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania. Makaron przełóż do miski z pastą, dolej oliwę i połowę wody z gotowania, wymieszaj. Dodaj wstążki cukinii, orzechy, połowę sera, posiekane bazylię i miętę, dopraw pieprzem, wymieszaj. Jeśli makaron jest za suchy, dolej pozostałą wodę z gotowania i skrop dodatkowo oliwą. Podawaj posypane pozostałym serem i udekorowane ziołami.