Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb orzechowo-śliwkowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chleb orzechowo-śliwkowy - składniki:
  • 3 szklanki (450 g) mąka+pszenna">mąki pszennej pełnoziarnistej 3 zboża
  • 3 i 1/2 szklanki (525 g) mąka+pszenna">mąki pszennej
  • 1 opakowanie (8 g) suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki (125 ml) ciepłej wody
  • 1 i 1/2 szklanki (375 ml) ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 kostki i 1 łyżka (120 g) roztopionego masła
  • 1/3 szklanki (85 ml) płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 szklanki (300 g) suszonych śliwek bez pestek
  • 1 szklanka (80 g) orzechów włoskich
  • 1 surowe białko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • mąka do podsypywania
  • masło do natłuszczenia foremek
Chleb orzechowo-śliwkowy - sposób przygotowania: Roztop masło w rondelku. W misce wymieszaj drożdże z wodą, mlekiem i cukrem, odstaw na 5-10 minut, aby zaczyn zaczął "pracować". Mąkę pełnoziarnistą przesiej, uformuj w niej dołek i wlej zaczyn, zacznij wyrabiać ciasto (możesz użyć robota kuchennego), dodaj masło, miód, sól oraz jajka. Wyrabiaj, aż masa będzie gładka. Dalej wyrabiając, zacznij dosypywać zwykłą mąkę do momentu, aż ciasto będzie miękkie. Przełóż je na oprószony mąką blat lub stolnicę i ręcznie zacznij wyrabiać ciasto (15-20 minut), aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przełóż je do dużej, lekko natłuszczonej miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Gdy ciasto rośnie, pokrój śliwki w nieregularne kawałki, orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj. Lekko natłuść (lub wyłóż papierem do pieczenia) dwie keksówki o wymiarach ok. 20x10 cm. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Posyp orzechami i śliwkami, całość ponownie przez chwilę zagnieć. Podziel ciasto na pół, uformuj bochenki, przełóż do foremek, przykryj je ściereczkami i ponownie odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Wierzch wyrośniętych chlebków posmaruj białkiem wymieszanym z 2 łyżkami (30 ml) zimnej wody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz, aż chlebki wyrosną i będą złociste, ok. 40 minut. Jeśli ich wierzch za szybko się zrumieni, przykryj je papierem do pieczenia i piecz dalej. Wyjmij z pieca, przestudź przez 10 minut, wyjmij z formy i ostudź na kratce.

Informacje o Chleb orzechowo-śliwkowy

  • Domowa piekarnia

    Domowa piekarnia

    jesienią chleb z dodatkiem śliwek i orzechów. Jest wyśmienity bez dodatków lub z odrobiną masła. Chleb orzechowo-śliwkowy 3 szklanki (450 g) mąki pszennej pełnoziarnistej 3 zboża 3 i 1/2 szklanki (525 g) mąki pszennej 1 opakowanie (8 g) suszonych drożdży 1/2 szklanki (125 ml) ciepłej wody 1 i 1/2