Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Deser z ryżu z amaretto

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Deser z ryżu z amaretto - składniki:
  • 1 litr ulubionego mleka
  • 2 łyżki (40 g) cukru pudru
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 torebka (125 g) ryżu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki (45 ml) likieru amaretto (migdałowego)
  • 4 łyżki słupków migdałowych (lub płatków
  • lub posiekanych blanszowanych migdałów)
Deser z ryżu z amaretto - sposób przygotowania: Migdały upraż na suchej patelni, odstaw. W garnku zagotuj mleko z cukrem pudrem, skórką pomarańczową i ryżem. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż danie będzie kremowe, a ryż miękki - ok. 45 minut. Dodaj wówczas wanilię i likier, zdejmij z ognia i rozłóż do 4 małych kokilek lub płytkich foremek do zapiekania. Danie posyp migdałami i brązowym cukrem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekaj, aż ryż się zrumieni i będzie złocisty. Podawaj na ciepło.