Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kopytka w sosie paprykowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kopytka w sosie paprykowym - składniki:
  • Kopytka:
  • 750 g ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki z prosa (jaglanej) lub mąki bezglutenowej na naleśniki
  • pierogi
  • ok. 1/2 szklanki (60 g) łuskanego słonecznika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do oprószenia blatu
  • Sos:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 szklanki (500 ml) pulpy pomidorowej (przecieru)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego majeranku
  • 2 łyżki (30 ml) oliwy do smażenia
  • sól
  • pieprz lub mielona papryka
Kopytka w sosie paprykowym - sposób przygotowania: Przygotuj kopytka: obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie, następnie odparuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz. Nasiona słonecznika upraż na patelni i zmiel. Ostudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj zmielony słonecznik, mąkę, sól i jajko. Bardzo szybko zagnieć elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Na blacie oprószonym mąką z porcji ciasta uformuj wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój w kopytka, z każdego uformuj owalny kształt i lekko spłaszcz widelcem (powstanie ładny wzorek). Kopytka gotuj partiami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, od razu wyjmuj łyżką cedzakową. Odsączone z wody kopyta rozłóż na talerzach. Przygotuj sos: papryki umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek i paski papryki. Gdy papryka zmięknie, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem (lub mieloną papryką) oraz majerankiem. Jeśli sos jest bardzo gesty, dolej trochę wody. Do sosu dodaj kopytka, chwilę podgrzewaj i podawaj.
Koń by się uśmiał, że jakby wiedział, że tak łatwo można zrobić kopytka z aromatycznym sosem winno-maślanym