Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kopytka w sosie paprykowym
Kopytka w sosie paprykowym - składniki:
Kopytka w sosie paprykowym - sposób przygotowania:
Przygotuj kopytka: obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie, następnie odparuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz. Nasiona słonecznika upraż na patelni i zmiel.
Ostudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj zmielony słonecznik, mąkę, sól i jajko. Bardzo szybko zagnieć elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Na blacie oprószonym mąką z porcji ciasta uformuj wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój w kopytka, z każdego uformuj owalny kształt i lekko spłaszcz widelcem (powstanie ładny wzorek).
Kopytka gotuj partiami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, od razu wyjmuj łyżką cedzakową. Odsączone z wody kopyta rozłóż na talerzach.
Przygotuj sos: papryki umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek i paski papryki. Gdy papryka zmięknie, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem (lub mieloną papryką) oraz majerankiem. Jeśli sos jest bardzo gesty, dolej trochę wody. Do sosu dodaj kopytka, chwilę podgrzewaj i podawaj.
- Kopytka:
- 750 g ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki z prosa (jaglanej) lub mąki bezglutenowej na naleśniki
- pierogi
- ok. 1/2 szklanki (60 g) łuskanego słonecznika
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- mąka do oprószenia blatu
- Sos:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 szklanki (500 ml) pulpy pomidorowej (przecieru)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego majeranku
- 2 łyżki (30 ml) oliwy do smażenia
- sól
- pieprz lub mielona papryka
Koń by się uśmiał, że jakby wiedział, że tak łatwo można zrobić kopytka z aromatycznym sosem winno-maślanym
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki