Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka pomarańczowo-imbirowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galaretka pomarańczowo-imbirowa - składniki:
  • 1 litr soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • 50 g korzenia imbiru obranego i pokrojonego w paski
  • 500 g cukru żelującego 3:1
Galaretka pomarańczowo-imbirowa - sposób przygotowania: Imbir obierz i pokrój w paski. Wyciśnij sok z pomarańczy - potrzebujesz 1 litr. Przelej go do rondelka, dodaj imbir i doprowadź do wrzenia. Gotuj 15-20 minut, aż imbir zmięknie. Do soku dodaj cukier żelujący, rozpuść go i całość gotuj na małym ogniu 5 minut. Gorącą galaretkę rozlej do sterylnych, suchych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 1/2 litra galaretki.