Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Greckie ciasteczka migdałowe
Greckie ciasteczka migdałowe - składniki:
Greckie ciasteczka migdałowe - sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, ucierając dodaj żółtko, wódkę, mąkę i migdały (powinno powstać miękkie, sprężyste ciasto). Z ciasta odrywaj kawałki i formuj kształt przypominający kiełbaskę długości około 7 cm. Palcami uformuj księżyc i delikatnie spłaszcz. Ułóż ciastka na blasze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasteczka piecz przez 15 minut, aż stwardnieją i się zarumienią.
Na dużą blachę przesiej przez sito warstwę cukru pudru. Kiedy ciastka trochę przestygną, ułóż je na cukrze bardzo ciasno i obficie posyp z góry. odstaw na 4 godziny.
Obsyp ciasteczka cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku.
- Na 25-30 sztuk:
- 225 g miękkiego masła
- 55 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka wódki
- 350 g maki pszennej
- 115 g mielonych migdałów
- cukier puder do posypania
Informacje o Greckie ciasteczka migdałowe
-
Blog tygodnia: Pieprz czy wanilia
- trening czyni mistrza. A oto świąteczny przepis Małgosi: Greckie ciasteczka migdałowe z kardamonem lub anyżem inspirowane przepisem Marthy Stewart z magazynu "Martha Stewart holiday. Sweets" 300g mąki (2 czubate
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki